Ε-Learning και Εκπαιδευτική Διαδικασία

Όσων αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία,  μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, το μοντέλο ήταν αρκετά απλό. Οι μαθητές, μια τάξη κι ένας καθηγητής ο οποίος ηγείτο της εκπαιδευτικής διαδικασίας αρκούσαν για την ολοκλήρωση ενός μαθήματος. Η φυσική παρουσία ήταν βεβαίως απαραίτητη και κάθε άλλο είδος μάθησης ήταν στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητήσιμο. Όλα όμως αρχίζουν να αλλάζουν με την έκρηξη του διαδικτύου. Η διαδικασία του e-learning  είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία, τα αποτελέσματα της οποίας μπορούμε να αναζητήσουμε σε παγκόσμια κλίμακα  τη δεκαετία του 1980 με τη μορφή της εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω τηλεοπτικών μαθημάτων.

H Πληροφορία είναι Παντού…

Τώρα που η πληροφορία είναι παντού, χρειάζεται μόνο ένα καλό εργαλείο για να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε το γεωγραφικό χάσμα γεφυρώνεται με τη χρήση εργαλείων που σας κάνουν να αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε μέσα στην πραγματική τάξη. Η διαδικασία του e-learning προσφέρει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται  υλικό σε διάφορες μορφές όπως βίντεο, slideshows, έγγραφα και PDF. Η διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων (live online classes) και η επικοινωνία με καθηγητές μέσω chat και φόρουμ μηνυμάτων είναι επίσης μια διαθέσιμη επιλογή στους χρήστες.

…Learning Management Systems

Υπάρχει πληθώρα διαφορετικών συστημάτων e-learning  (γνωστά και ως Learning Management Systems ή LMS εν συντομία) και μέθοδοι  που επιτρέπουν την παράδοση μαθημάτων από απόσταση. Το e-learning είναι μια προσιτή (και προφανώς οικονομική) λύση που παρέχει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την εκπαιδευτική διαδικασία σύμφωνα με τις ανάγκες της καθημερινότητας τους, επιτρέποντας έτσι ακόμη και στους πιο πολυάσχολους να αποκτήσουν νέα skills ενισχύοντας το βιογραφικό τους και βεβαίως την επαγγελματική τους πορεία.

Οnline από Οπουδήποτε – Οποιαδήποτε Στιγμή…

Είτε μέσω Η/Υ είτε μέσω smartphones, tablet, smart tv κτλ, ο χρήστης μπορεί να είναι online από παντού και οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως  υπάρχει το know how, υπάρχει δηλαδή η εμπειρία και η απαραίτητη εξειδίκευση από τους χρήστες έτσι ώστε η διαδικασία του e-learning να είναι για όλους μια εύκολη και ευχάριστη διαδικασία. Επίσης η μαζική συμμέτοχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα φόρουμ, δημιουργούν κοινότητες οι οποίες είναι σε θέση να ανταλλάσσουν  και να διαμοιράσουν πληροφορίες και υλικό.

Εύκολο – Συναρπαστικό Μάθημα…

Στον ταχύτατο κόσμο του e-learning υπάρχουν πια οι διαθέσιμες τεχνολογίες για να κάνουν ένα μάθημα εύκολο και συναρπαστικό. Το περιεχόμενο του μαθήματος αλλάζει συνεχώς ενώ μπορεί να ενημερώνεται γρήγορα για να δώσει στους ενδιαφερόμενους τις τελευταίες πληροφορίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν η διαδικασία του e-learning δίνεται στους εργαζομένους σε έναν τομέα όπου η διαρκής ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στη βιομηχανία είναι υψίστης σημασίας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν εκπαίδευση μέσω e-learning – άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν το χαμηλό κόστος και την ικανότητα των εργαζομένων να σπουδάζουν στον δικό τους χρόνο και τόπο.

…Η Παραδοσιακή Μάθηση είναι Δαπανηρή…

Συνολικά, η παραδοσιακή μάθηση είναι δαπανηρή, διαρκεί πολύ και τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν. H εκπαιδευτική διαδικασία μέσω e-learning μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση που είναι πολύ γρηγορότερη, φθηνότερη και ενδεχομένως καλύτερη.

 

Δεν μένει παρά να τo δοκιμάσετε και να μας πείτε τις εντυπώσεις σας!