Μάθημα

Δημιουργική Γραφή: Θεματικές Ενότητες Α’ και Β’ Κύκλου – Εργαστήρια

Οι Θεματικές Ενότητες κάθε κύκλου και τα αντίστοιχα Εργαστήρια υλοποιούνται με ομαδικά 2ωρα μαθήματα, τα οποία πραγματοποιούνται κάθε 2 εβδομάδες (συνολικά 16 online συναντήσεις, από Οκτώβριο μέχρι μέσα Ιουνίου). Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Μαθήματα Α’ Κύκλου – Δευτέρα, 18.00-20.00 και Μαθήματα Β’ Κύκλου – Τετάρτη, 16.00-18.00.

0 Κεφάλαια

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ…

  • Μαθαίνουμε να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες
  • Γινόμαστε καλύτεροι αναγνώστες
  • Καλλιεργούμε τη φαντασία και την παρατηρητικότητά μας
  • Αξιοποιούμε νοητικές, συναισθηματικές και γνωστικές δεξιότητες
  • Διευρύνουμε την κριτική μας σκέψη, την έκφραση και το λεξιλόγιό μας
  • Διαβάζουμε και συζητάμε χωρίς τον φόβο του «σωστό ή λάθος»

…και απολαμβάνουμε ένα μάθημα φτιαγμένο από εμάς για εμάς!

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ A’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Θεωρητικές προσεγγίσεις

Η απελευθερωτική γραφή και η γραφή της απελευθέρωσης

Εργαστήρι

«Πώς γράφουμε μία ιστορία;» και πώς κρατάμε ένα «Ημερολόγιο Ιδεών»

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Θεωρητικές προσεγγίσεις

Από το βιβλίο τσέπης στις ιστορίες μίας σελίδας: η σύντομη γραφή στην παγκόσμια λογοτεχνία, τεχνικές και χαρακτηριστικά

Εργαστήρι

Flash Fiction γραφή: το παράδειγμα των «121 Λέξεων»

Η πρώτη ενότητα του μαθήματος περιλαμβάνει θεωρία και ασκήσεις απελευθερωτικής γραφής, απαντώντας σε ερωτήματα γύρω από την αξία του λόγου και τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης. Στο πλαίσιο αυτό μελετώνται εσωτερικοί και εξωτερικοί απελευθερωτικοί μηχανισμοί (από την αυτολογοκρισία στον λόγο, η περίπτωση του ψευδωνύμου στο διαδίκτυο, η αλληλεπίδραση με εικόνες κ.ά.).

 

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει εφαρμοσμένες τεχνικές απελευθέρωσης της έκφρασης του λόγου και της αναγνωστικής μας ικανότητας, καθώς και σύντομη αναφορά σε γνωστά λογοτεχνικά είδη (διήγημα, μυθιστόρημα, θεατρικός λόγος, ποίηση κ.α.). Ξεκινάμε ένα δικό μας σημειωματάριο, το δικό μας «Ημερολόγιο Ιδεών», όπου συστηματικά καταγράφουμε το υλικό μας, μαθαίνοντας πώς και από πού μπορούμε να αντλούμε έμπνευση.

 

Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει θεωρία και ασκήσεις δημιουργικής γραφής πάνω στο τι ορίζεται τελικά ως ιστορία και πώς αυτή φτιάχνεται (ποια είναι τα βασικά στοιχεία μίας ιστορίας, οι διαφορές της από άλλα είδη γραπτού λόγου κ.ά.).

 

Στην τέταρτη ενότητα οι συμμετέχοντες, έχοντας δημιουργήσει το δικό τους Ημερολόγιο Ιδεών, δημιουργούν ολοκληρωμένες ιστορίες, είναι σε θέση να αξιολογούν οι ίδιοι το υλικό τους, διαπιστώνουν την ιδιαίτερη κλίση τους και επιλέγουν τι θα αξιοποιήσουν σε συγγραφικό επίπεδο, προκειμένου να εξελιχθούν στο λογοτεχνικό είδος της επιλογής τους.

Η πρώτη ενότητα του μαθήματος περιλαμβάνει θεωρητικές προσεγγίσεις γύρω από τη σύντομη γραφή, με αναφορά σε γνωστά και άγνωστα κείμενα, τα οποία και μελετώνται συγκριτικά (από το μυθιστόρημα στο διήγημα, από το διήγημα στα tweet stories κ.α.), ενώ εφαρμόζονται διαφορετικές τεχνικές ανάγνωσης.

 

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει εκτενή αναφορά στη λογοτεχνία “flash fiction”, τη λογοτεχνία του «υπερμικρού διηγήματος», με μελέτη της φόρμας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, ανάγνωση και σχολιασμό έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας («Αφορισμοί» του Φ. Κάφκα, «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ» του Μπ. Μπρεχτ κ.ά.), καθώς και της λογοτεχνίας του διαδικτύου (το παράδειγμα των «121 Λέξεις» κ.ά.).

 

Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει θεωρία και ασκήσεις δημιουργικής γραφής με στόχο την εξάσκηση στον μικροπερίοδο λόγο (σύντομη αλλά περιεκτική έκφραση).

 

Στην τέταρτη ενότητα οι συμμετέχοντες δημιουργούν και ολοκληρώνουν τις δικές τους ιστορίες flash fiction, «ιστορίες μισής σελίδας», επιλέγοντας αν θα τις απελευθερώσουν μέσω του διαδικτύου στο αναγνωστικό κοινό.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Προτεινόμενες ώρες

Με ωριαίο μάθημα ανά εβδομάδα

Τρίτη: 18.00-19.00

Τετάρτη: 16.00-17.00

Με δίωρο μάθημα ανά εβδομάδα

Δευτέρα: 18.00-20.00

Τετάρτη: 16.00-18.00

*Πρωινό πρόγραμμα διαμορφώνεται μόνον κατόπιν συνεννόησης με τους εκπαιδευόμενους

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ (ΩΡΙΑΙΟ)

18€

ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α’/Β’ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (16 ΔΙΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ)

200€

 

Παρατηρήσεις:

1. Οι παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνουν Φ.Π.Α. 24%.
2. Σε περίπτωση που κάποιο μάθημα χαθεί, θα καθοριστεί από τον καθηγητή νέα ώρα υλοποίησής
του μέσα στην εβδομάδα.

Συνδεθείτε και θα λάβετε στο email σας περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το μάθημα και τους τρόπους πληρωμής.

Εγγραφείτε στο μάθημα